Takip Et:

Teklif İste

İş Sağlığı Hizmetleri

Anasayfa İş Sağlığı Hizmetleri

İŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ

6331 sayılı İș sağlığı ve güvenliği yasası ve 4857 sayılı İș Kanununun 86. maddesince “Ağır ve tehlikeli ișlerde çalıșacak ișçilerin ișe girișinden veya ișin devamı süresince en az yılda bir, bedence bu ișlere elverișli ve dayanıklı olduklarına dair muayene raporları olmadıkça, bu gibilerin ișe alınmaları veya iște çalıșmaları yasaktır. “ ifadesi ișletmelerin çoğunda senede en az bir defa çalıșanların sağlık tetkiklerini ve raporlarının ele alınmasını zorunlu kılmıștır.

OLGU OSGB, bu önemli konuda bünyesinde istihdam ettiği hekim ve sağlık personelleri ile ișletmelerde yapılması zorunlu olunan sağlık tetkiklerini ve raporlarını en hızlı șekilde ve en az ișgücü kaybıyla branșında uzman kadrosuyla sizlere hizmet vermektedir.

İşyeri Hekimi Kimdir?

1 – İşyeri hekimliği eğitim programını tamamlayan ve eğitim sonunda Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olan hekimlere,

2 – İş sağlığı ve güvenliği alanında en az beş yıl teftiş yapmış olan hekim iş müfettişleri, iş sağlığı bilim uzmanı hekimler, iş sağlığı bilim doktoru ile Bakanlık ve bağlı birimlerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında en az beş yıl fiilen çalışmış hekimlerden Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olanlara,

3 – İş ve meslek hastalıkları ya da işyeri hekimliği yan dal uzmanları ile uzmanlık eğitimi süresince iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili en az 150 saat teorik ve uygulamalı eğitim alan halk sağlığı uzmanlarına,

4 – Yurtdışından alınan ve yeterlilikleri Bakanlıkça onaylanmış işyeri hekimliği belgesi veya eşdeğer belgeye sahip olan hekimlerden sınava katılarak başarılı olanlara

 “İşyeri Hekimi” denir.

Görevleri Nelerdir?

  • İşyerinde, çalışma ortamı gözetimi ve çalışanların sağlık gözetimi ile ilgili danışmanlık yapar.
  • Kantin, yemekhane, soyunma odası, duş ve tuvaletlerin bakımı ve temizliği konusunda gerekli kontroller yapar ve tavsiyelerde bulunur.
  • İş sağlığı, hijyen, toplu koruma yöntemleri ve kişisel koruyucu donanımı hakkında tavsiyelerde bulunur.
  • İşyerindeki risk değerlendirmesi çalışmalarında görev alır.
  • İşyerinde sağlığa zararlı risklerin değerlendirmesi ve önlenmesi ile ilgili mevzuata göre yapılması gereken sağlık muayenelerini yapar.
  • İşyerindeki işin yürütümünde ergonomik ve psikososyal riskleri göz önünde bulundurarak, çalışanların çalışma ortamı uygunluğu hakkında araştırmalar yapar.
  • Gece vardiyaları dahil tüm çalışanların sağlık gözetimini yapar.
  • İşyerinde bulaşıcı hastalıkların kontrolü için yayılmayı önlemek ve bağışıklamayı sağlamak için portör muayenelerinin yapılmasını sağlar.
  • Sağlık gözetimi sonuçlarına göre, bulunması halinde iş güvenliği uzmanı ile işbirliği yaparak gerekli ölçümlerin yapılmasını ister ve değerlendirir.
  • Sağlık gözetimi konusunda çalışanları bilgilendirir.
  • Bulunması halinde iş güvenliği uzmanı ile işbirliği yaparak, yıllık çalışma planı ve yıllık değerlendirme raporu hazırlar.
  • İş sağlığı, hijyen ve ergonomi ile ilgili eğitimlerin verilmesi için ilgili kişilerle işbirliği yapar.
  • Çalışanlara genel sağlık konularında eğitim verir ve bu eğitimlerin devamlılığını sağlar.
  • İş kazaları veya meslek hastalıklarının azalmasına yönelik çalışmalarda bulunur.
  • Yeni teknolojinin sağlık bakımından değerlendirmesini yapar ve test edilmesini sağlar.

İşyeri Hemşiresi ( Sağlık Personeli ) Kimdir?

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda İşyeri Hemşiresi,
27.11.2010 tarihli İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinde ise Diğer Sağlık Personeli ( Hemşire – Sağlık Memuru – ATT (Acil Tıp Teknisyeni) ve Çevre Sağlığı Teknisyeni ) olarak tanımlanan ve pratikte yardımcı sağlık personeli olarak da adlandırılan sağlık profesyonelleri İş Sağlığı ve Güvenliği’nin ayrılmaz bir parçasıdırlar.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşyeri Hemşiresi şu şekilde tanımlanmaktadır:  ” 25/2/1954 tarihli ve 6283 sayılı Hemşirelik Kanununa göre hemşirelik mesleğini icra etmeye yetkili, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hemşireliği belgesine sahip hemşire/sağlık memurunu, ”

İşyeri Hemşiresinin Görevleri Nelerdir?

  1. Revir Hizmetleri
  2.  Enjeksiyon
  3. Pansuman
  4. Aşılama Çalışmaları
  5. İş sağlığı kayıtlarının tutulması
  6. Eğitim
  7. Danışmanlık

Kimler İşyeri Hekimi Bulundurmak Zorundadır ?

  1. 50’den fazla işçi çalıştıran işyerleri için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğü 01.01.2013 tarihinde başlamış bulunmaktadır
  2. 50’den az işçi çalıştıran az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ve kamu kurumları için 01.07.2016,
  3. 50’den az işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ise 01.01.2014 tarihinden sonra işyeri hekimi ve İş güvenliği uzmanı bulundurmak zorundadır.

 

* İşyeri hekimi bulundurulmaması halinde her ay için 5.000 TL ceza uygulanacaktır

İşyeri Hekimi Bulundurma Zorunluluğum Başlamadı, İş Sağlığı Ve Güvenliği İle İlgili Yapmakla Mükellef Olduğum İşler Var Mı?

  • Risk değerlendirmesi
  • Çalışanların İş sağlığı ve Güvenliği eğitimleri
  • Acil Durum Planı’nın hazırlanması, acil durum ekipleri kurulması ve acil durum eğitim, tatbikatlarının yapılması
  • İş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildiriminin yapılması,
  • Kanunun 15’inci maddesi ile hükme bağlanan sağlık gözetiminin gerçekleştirilmesi,
  • Kanunun 16’ıncı maddesi ile hükme bağlanan çalışanların bilgilendirilmesi
  • Kanunun 18’inci maddesi ile hükme bağlanan çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması
  • Kanunun 20’nci maddesi ile hükme bağlanan çalışan temsilcilerinin belirlenmesi

İŞYERİ HEKİMİ ÇALIŞMA SÜRELERİ NE KADARDIR?

10′dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışan başına yılda en az 25 dakika.

b) Diğer işyerlerinden:

1) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 4 dakika.

2) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 6 dakika.

3) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 8 dakika.

(2) Az tehlikeli sınıfta yer alan 2000 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 2000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir işyeri hekimi görevlendirilir. Çalışan sayısının 2000 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar işyeri hekimi ek olarak görevlendirilir.

(3) Tehlikeli sınıfta yer alan 1500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 1500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir işyeri hekimi görevlendirilir. Çalışan sayısının 1500 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar işyeri hekimi ek olarak görevlendirilir.

(4) Çok tehlikeli sınıfta yer alan 1000 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 1000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir işyeri hekimi görevlendirilir. Çalışan sayısının 1000 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar işyeri hekimi ek olarak görevlendirilir.

(5) İşyeri hekiminin görevlendirilmesinde sözleşmede belirtilen süre kadar işyerinde hizmet sunulur. Birden fazla işyeri ile kısmi süreli iş sözleşmesi yapıldığı takdirde bu işyerleri arasında yolda geçen süreler haftalık kanuni çalışma süresinden sayılmaz.

İşyeri hekimi ve sağlık personeli İstihdam Yolları Nelerdir?

Firma İşyeri Hekimi’ni kendi firması kadrosunda istihdam edebileceği gibi OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) vasıtası ile hizmet alımı şeklinde de yapabilir.

T.C. Çalışma Bakanlığı 27.11.2010 Tarihli İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin İşverenin Yükümlülüklerini belirleyen İkinci Bölümünün 5.Maddesi şöyledir.

“İşveren, işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, işçilerin ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla; İSGB oluşturmakla, bu birimde bir veya birden fazla işyeri hekimi ile gereğinde diğer sağlık personelini görevlendirmekle ve sanayiden sayılan işlerin yapıldığı işyerlerinde tehlike sınıfına uygun bir veya birden fazla iş güvenliği uzmanı görevlendirmekle yükümlüdür.

İşveren, birinci fıkrada sayılan yükümlülüklerinin tamamını veya bir kısmını işyerinde, Bakanlıkça belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması halinde, işletme dışında kurulu Bakanlıkça yetkilendirilen birimlerden (OSGB’lerden) hizmet alarak da yerine getirebilir.”

Hızlı İletişim

Yardım Lazım mı?

Bizimle iletişime geçmekten kaçınmayın. 2 iş günü içinde size döneceğiz.

info@olguosgb.com.tr
444 4 682 (Pbx)

Formlar

Şirket Tanıtımı
2.53 MB

Eğitim Talep Formu
1.22 MB